Ga naar de inhoud

Het achteraf bestrijden van RVS corrosie

    Alhoewel RVS over gunstige eigenschappen beschikt die corrosie tegengaan, kan er in sommige situaties nog steeds corrosie ontstaan. In een vorig artikel zijn de oorzaken voor deze corrosievorming te vinden. In dit artikel gaan we dieper in op het achteraf bestrijden van RVS corrosie.

    Vorming passieve oxidehuid

    De corrosiebestendigheid van RVS wordt gevormd door de oxidehuid. De oxidehuid is niet altijd passief aanwezig, zoals tijdens het bewerken van het materiaal. De oxidehuid is op dat moment namelijk gedeeltelijk of geheel verdwenen en het duurt even voordat deze weer volledig is hersteld.

    Om de corrosiebestendigheid te garanderen, is het van belang om een passieve oxidehuid te vormen en het oppervlak op tijd te reinigen zodat er geen roest te vinden is op het RVS materiaal. Om deze vervuilingen te verwijderen kan er gebruik worden gemaakt van zowel een mechanische als een chemische manier. Het mechanisch verwijderen kan door middel van slijpen, borstelen, polijsten, trommen en stralen. Door middel van beitsen, passiveren of elektrolytisch polijsten kunnen de vervuilingen chemisch worden verwijderd.

    Mechanisch verwijderen

    Slijpen, borstelen en polijsen
    Bij de productie van RVS en RVS constructies ontstaan onder andere een gloeihuid, walshuid en las verkleuringen op het roestvast staal. De vervuilingen op het oppervlak ontstaan o.a. door het gebruik van roestvast stalen constructies. Omdat deze vervuilingen van de oorspronkelijke samenstelling de corrosieweerstand negatief beïnvloeden, worden deze vaak op de mechanische manier verwijderd. Op deze manier kan de materiaal technische toestand verbeterd worden. Met deze reinigingsmethode is het ook mogelijk om lokale verontreinigen te verwijderen.

    Het polijsten van RVS zorgt ervoor dat het oppervlak glad wordt gemaakt, dit zorgt naast de verhoging van de corrosieweerstand ook voor het eenvoudig en effectief reinigen van het RVS.

    Stralen
    Stralen wordt uitgevoerd met straalmiddelen die niet schadelijk zijn voor het roestvast staal. Staalgrit en koperslak kunnen wel schadelijk zijn en worden daarom ook niet gebruikt. De straalmiddelen die niet schadelijk zijn en toegepast kunnen worden zijn: roestvast staalgrit, glasparels en keramische parels. Voor bovengenoemde straalmiddelen geldt dat het gehalte ijzeroxide niet hoger mag zijn dan 0,1 gewichtsprocent

    Chemisch verwijderen

    Beitsen en passiveren van RVS
    Het beitsen van RVS heeft als doel het verwijderen van de tijdens warmtebehandelingen ontstane oxiden (gloeihuid, walshuid, smeedhuid, aanloopkleuren). Dit kan ook mechanisch door stralen of slijpen, maar vooral voor grotere voorwerpen wordt er gebruik gemaakt van het beitsen van roestvast staal.

    Door het beitsen is de passieve chroomoxidehuid van het RVS verdwenen. Deze uiterst dunne laag herstelt zichzelf in enkele minuten of dagen. Door middel van chemisch passiveren kan de oxidehuid snel en gecontroleerd hersteld worden. Met waterstofperoxide wordt een goede passivering bereikt. Passiveren kan ook in een bed met verdund salpeterzuur, waarmee sporen van ijzer en andere metalen verwijderd kunnen worden.

    Benieuwd welk type RVS u het beste kan gebruiken indien een hoge mate van corrosiebestendigheid is gewenst? Lees het artikel over de verschillende typen RVS voor meer informatie. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met één van onze accountmanagers door te mailen naar info@hego.nl of te bellen naar 036 5492 222.