Ga naar de inhoud

Nikkel update augustus 2016: Nikkel tekort blijft voorlopig aanhouden

    Als gevolg van jarenlange grote overschotten is de koers van nikkel de afgelopen jaren flink naar beneden gegaan. Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar lijkt het er echter op dat er tekorten aan het ontstaan zijn wat de prijs weer heeft doen stijgen, naar boven de USD 10.000 per ton. Op de middel lange termijn wordt verwacht dat dit tekort zal blijven aanhouden waardoor het aannemelijk zou zijn dat de nikkelprijs ook een stijging zal blijven vertonen.

    Nog steeds sprake van hoge nikkel voorraden

    Op dit moment is de prijs van nikkel nog relatief laag, dit wordt mede veroorzaakt door de opeenvolgende jaren van overaanbod en een consequente opbouw van wereldwijde nikkelvoorraden. Nikkelvoorraden werden jarenlang opgebouwd om aan de stabiele hoge wereldwijde vraag te kunnen blijven voldoen. Inmiddels blijkt dat deze vraag niet zo stabiel is als jarenlang verwacht werd.

    Tijdens recente prijs dieptepunten, hebben twee derde van alle nikkel producenten verlies gedraaid waarbij zij gedwongen waren om de kosten en de productie te beperken. Ondanks deze ontwikkelingen, hebben verrassend genoeg weinig producenten besloten om volledig te stoppen met de nikkelwinning. Dit komt vooral omdat nikkelproducenten zich aan het voorbereiden zijn op stijgende prijzen als de wereldwijde nikkel toelevering afneemt. Zodra de wereldwijde voorraden uitgeput raken en de vraag blijft toenemen, kunnen nikkelproducenten rekenen op hogere prijzen.

    Aanbod van nikkel zal naar verwachting afnemen

    De verwachte afname van nikkel wordt vooral gedreven door de forse daling van de Chinese nikkel productie en verlaging van de productie elders in de wereld als gevolg van de lage nikkelprijzen. Twee derde van al het nikkel dat wordt geproduceerd, wordt gebruikt voor roestvast staal, een markt gedomineerd door China en goed voor 50% van de wereldwijde vraag naar nikkel.  Tot voor kort werd de sterke vraag naar nikkel gesteund door de snelle groei van de Chinese industrie. Een verbod op de export van erts uit Indonesië in 2014 heeft echter roet in het eten gegooid. Dit heeft geleid tot een dalende productie van Chinese nikkel voor de productie van roestvast staal.

    De Chinese import van erts uit de Filipijnen, de enige andere toeleverancier van nikkel, is ook in gevaar als gevolg van strengere milieu eisen opgelegd door de Filipijnse overheid. Deze regelgeving zorgt ervoor dat diverse nikkelmijnen hun deuren (tijdelijk) hebben moeten sluiten omdat zij niet voldeden aan de strengere milieu eisen. Hoe lang deze nikkelmijnen gesloten blijven, is nog niet duidelijk.

    LT ontwikkelingen

    Als gevolg van de koersstijging van nikkel en een nagenoeg gelijkblijvende EUR/USD koers, hebben de Europese fabrieken gedurende de afgelopen 6 maanden ook hun legeringstoeslag verhoogd met ruim 30%. Dit in combinatie met een verhoging van de basisprijzen heeft geresulteerd in hogere RVS prijzen. “Wat de koers van nikkel en daarmee de legeringstoeslag op de korte termijn zal gaan doen is op dit moment lastig te voorspellen. Op dit moment zijn het niet alleen de economische cijfers, de vraag naar en de voorraden van nikkel die de prijs vormen, ook de handel op de goederen termijnmarkt is momenteel zeer bepalend voor de koersontwikkeling. Als gevolg van winstnemingen door speculanten verwacht ik zelf een lichte daling van de nikkelkoers. Met een gelijkblijvende euro dollar zou dit kunnen resulteren in een iets lagere LT voor oktober. Voor wat betreft de prijzen van roestvast staal denk ik niet dat er een daling in zit. Een nog steeds toenemende vraag en het onlangs door de EU heropende onderzoek naar Anti-Dumping,  zal de prijs stabiel houden of zelfs nog iets doen stijgen”, aldus André van der Veen, Commercieel Directeur bij HEGO.

    Let op: de inhoud van dit artikel is een zienswijze van HEGO. Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Meepraten over onze mening of heeft u vragen n.a.v. deze update? Neem gerust contact met ons op.