Ga naar de inhoud

3D-Metaalprinten, hype of de toekomst?

  Met de introductie van de 3D-printer rees de vraag of we op weg waren naar een nieuwe industriële revolutie. Inmiddels zijn de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen in een stroomversnelling geraakt waardoor tegenwoordig steeds meer materialen ‘geprint’ kunnen worden. De nieuwste ontwikkeling is het printen van metaal, waaronder roestvast staal. Wordt 3D-printen de toekomst of blijft het voorlopig een hype?

  ‘Brede doorbraak 3D-metaalprinten blijft uit’
  Volgens Myron Graw is het onwaarschijnlijk dat 3D-metaalprinten tot een radicale verandering in de sector zal leiden. “De omzet in 3D-printen groeit elk jaar met zo’n 40% maar minder dan één procent van de bestaande technologieën zal worden vervangen door 3D-metaalprinten.” Graw concludeert dat slechts een kleine verschuiving in de toekomstige productiemix van de machine-industrie zal plaatsvinden. De hoge kosten en de doorlooptijd zijn de hoofdredenen waarom 3D-metaalprinten nog geen groot succes is. Naar verwachting zullen de kostenposten in de komende jaren verbeteren door technologische ontwikkelingen en hogere volumes, aldus Graw.

  Haven Rotterdam gelooft in 3D-printen

  De tegenreactie komt uit de Rotterdamse haven. Havenbedrijf Rotterdam (HbR) en een vijftiental bedrijven steken de komende jaren €3 mln tot €5 mln in een nieuw centrum voor 3D-printen in metaal.  Rotterdam is hiermee de tweede stad met een dergelijk intiatief; eerder gebeurde hetzelfde al in Eindhoven. President-directeur Allard Castelein van HbR gelooft in ieder geval wél in
  3D-printen; ‘Nee, 3D-printen is geen hype meer’. Hoe groot het gaat worden? Daar kon Castelein zich nog geen exact beeld van vormen.

  De toekomst van 3D-metaalprinten
  Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar wellicht printen consumenten over 20 jaar zelf hun eigen smartphones uit. Feit is dat de ontwikkelingen zich in een razendsnel tempo opvolgen. Naar verwachting komen de eerste 3D-metaalprinters binnen enkele jaren op de consumentenmarkt waardoor een stroomversnelling in de ontwikkeling mag worden verwacht. De eerste betaalbare 3D-metaalprinter is door studenten van de TU Delft al gemaakt. Vooralsnog lijkt 3D-metaalprinten nog vooral een hype te zijn, een hype die in de toekomst voor een grote impact op de maakindustrie kan zorgen.