Ga naar de inhoud

Aluminium legeringen: EN AW 2007 / AlCu4PbMgMn

  EN AW 2007

  Aluminium EN AW 2007 is een legering met ongeveer 3,3 tot 4,6% koper en wordt geleverd in rondstaf materiaal. De toevoeging van koper verhoogt de sterkte van de legering en maakt de legering geschikt voor uitscheidingsharding. De toevoeging van koper heeft echter een mindere corrosiebestendigheid tot gevolg. Omdat de legering over een redelijk gematigde sterkte beschikt, is de 2007 legering uitstekend te verspanen.

  Chemische gegevens

  Naast hoofd legeringselement koper zijn mangaan en magnesium de belangrijkste legeringselementen. Net als koper zorgt de toevoeging van mangaan ervoor dat de legering geschikt is voor uitscheidingsharding. Anders dan koper, zorgt mangaan ervoor dat de corrosiebestendigheid niet al teveel achteruit gaat. De toevoeging van magnesium zorgt ervoor dat de sterkte van de legering wordt versterkt en het vermogen van deformatieharding wordt verbeterd.

  Technische gegevens

  De legering staat bekend om de uitstekende verspaanbaarheid, door de toevoeging van lood heeft deze legering een korte spaan. EN AW 2007 is de meest gebruikte aluminiumlegering voor het verspanen op automatische draaibanken. De toevoeging voor koper verhoogt de sterkte weliswaar, het zorgt er nadeliger gevolge ook voor dat de corrosiebestendigheid hierdoor minder is.

  Mechanische gegevens

  De toestand van de legering heeft invloed op de mechanische eigenschappen zoals in onderstaand tabel is te zien. Toestand T3 is oplosgegloeid, verstevigd en natuurlijk verouderd. Toestand T4 is oplosgegloeid en natuurlijk verouderd.

  Toepassingen

  De legering wordt o.a. toegepast voor het maken van machineonderdelen en bevestigingsmiddelen.

  Meer informatie? Neem contact op met onze aluminium specialist, Arian Bloks, of bekijk ons assortiment in aluminium 2007.

  Arian Bloks
  T: 036 5492 218
  E: abloks@hego.nl