Ga naar de inhoud

Nikkel Update juni 2016: China’s nikkel import mogelijk in gevaar

  Beperking nikkel export vanuit de Filipijnen

  Hoe kan de verkiezing van een nieuwe regering in de Filipijnen een bedreiging vormen voor China’s import van nikkel? De onlangs verkozen president Rodrigo Duterte heeft al enkele waarschuwingsschoten afgeschoten op de mijnbouwsector van het land waar hij een beroep deed op de operatoren om “te stoppen met het bederven van het land”. Naar verwachting wil de nieuwe overheid de export van nikkel beperken, iets dat grote problemen kan opleveren voor China.

  Volgens een recent rapport van Bloomberg is het aanpakken van het mijnbeleid van het land één van de belangrijkste prioriteiten in het milieubeleid. Dit rapport lijkt de waarheid te spreken nadat Gina Lopez, een toegewijde milieuactivist, onlangs is benoemd tot secretaris van het ministerie van Milieu en Natuurlijke hulpbronnen. In deze positie heeft de milieuactivist brede toezicht op de mijnbouwsector.

  De London Metal Exchange beaamt de zorgen rondom het beperken van de nikkel export nadat nikkel eerder een half procent lager op de beurs sloot dan voorgaande week. Sam Xia, analist bij China Merchandants Futures Ltd., verwacht dat er vooral hardhandig zal worden opgetreden tegen kleine nikkelmijnen, iets wat direct gevolgen heeft voor de export van nikkel.  De verwachting is dat de export van nikkel hierdoor wordt beperkt, ook de export naar China.

  Voor China kan dit problemen opleveren aangezien de Filipijnen de belangrijkste leverancier zijn voor nikkel naar Azië nadat Indonesië de export van nikkel in januari 2014 heeft stopgezet. In de tussentijd heeft China de nikkel invoer vanuit de Filipijnen verhoogd tot 3 miljoen ton in mei, het hoogste punt sinds zeven maanden

  Nikkel profiteert van positieve schommelingen

  Nikkel profiteerde deze maand van een positieve schommeling in het beleggerssentiment van grondstoffen als gevolg van een zwakkere dollar en het aanhoudende herstel van de olieprijs. De nikkelprijs is de afgelopen maanden gestaag geklommen na het absolute dieptepunt in februari dit jaar.

  Bron: MetalMiner & Andy Home (Reuters)