Ga naar de inhoud

De corrosiebestendigheid van RVS

  “Kan RVS roesten dan?”

  De corrosiebestendigheid van roestvast staal (RVS) is niet waterdicht, of anders gezegd 100% corrosiebestendig. In bepaalde situaties kan corrosie toch ontstaan op RVS materiaal. Sommige RVS legeringen of kwaliteiten zijn beter bestand tegen corrosie dan anderen. De verwarring rondom de corrosiebestendigheid van RVS is ontstaan door het gebruik van de consumententerm ‘roestvrij staal’. Die term werkt misleidend en suggereert dat RVS ‘roestvrij’ is. Veel liever gebruiken wij de term roestvast staal, met de nadruk op roestvast. Dit houdt namelijk in dat RVS unieke eigenschappen bevat waardoor het materiaal roestvast is, met andere woorden: de corrosievorming wordt tegengegaan.

  Corrosiebestendigheid van RVS door oxidehuid

  Wat RVS anders maakt dan staal is de aanwezigheid van de oxidehuid. Deze oxidehuid sluit het materiaal goed af waardoor de kans op roest of corrosie minder is. Indien het toch voorkomt dat het RVS in bepaalde gevallen gaat roesten, bijvoorbeeld door beschadiging van de oxidehuid, wordt de corrosievorming tegengegaan door de oxidehuid.

  Oorzaken corrosievorming

  In het algemeen zijn er twee hoofdredenen waardoor er toch corrosie kan ontstaan op RVS:

  Oppervlaktebeschadiging
  Door beschadiging van de oxidehuid kan RVS gaan roesten. Tijdens het transporteren of het bewerken van het materiaal kan de oxidehuid bijvoorbeeld beschadigen. Het is daarom altijd raadzaam om bewerkingen op RVS door een professional te laten uitvoeren en het materiaal te beschermen tegen oppervlaktebeschadiging, dit kan bijvoorbeeld door het materiaal te laten foliën.

  Een andere vorm van oppervlaktebeschadiging wordt veroorzaakt door ijzervervuiling waardoor meestal putvormige corrosie ontstaat. IJzervervuiling ontstaat doordat RVS in contact komt met sporen van slijpen, vijlen of (stalen)gereedschappen. Maar ook het in contact komen met bijvoorbeeld staal kan contactcorrosie veroorzaken.

  De ruwheid van het oppervlakte speelt daarnaast ook een grote rol. Op een ruw oppervlak kunnen zich makkelijker agressieve stoffen vasthechten dan aan een glad oppervlak. De maximale weerstand tegen corrosie krijg je op een glad gepolijst en schoon oppervlak.

  Onjuiste legeringskeuze i.c.m. milieufactoren
  Naast oorzaken uit oppervlaktebeschadiging, speelt de legering van het materiaal een grote rol. Niet iedere RVS legering of kwaliteit is net zo goed bestand tegen corrosie. Elke legering bevat unieke eigenschappen die in bepaalde situaties tot zijn recht komen. De corrosiebestendigheid van RVS is voor een groot deel afhankelijk van de toepassing. Milieufactoren bepalen voor een groot deel welke legering het beste geschikt is. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van zout water, enkele RVS legeringen zijn hier niet tegen bestand en dienen daarom ook niet gekozen te worden. Tel illustratie: voor een binnentoepassing voldoet RVS kwaliteit 304 goed, voor een buitentoepassing niet. In het laatste geval is de kans groot dat corrosievorming zal gaan optreden en wordt een hoger gelegeerde RVS kwaliteit, zoals RVS 316, aangeraden. Voor de juiste keuze van een RVS legering is het raadzaam om een professional in te schakelen.

  Corrosievorming op RVS tegengaan

  Om corrosievorming op RVS tegen te gaan, moet met het volgende rekening worden gehouden:

  Kies de juiste RVS legering of kwaliteit
  Informeer goed welke legering bij bepaalde milieufactoren het meest geschikt is. Het is daarnaast ook nodig om rekening te houden met de temperatuur die het materiaal moet kunnen doorstaan en de vereiste sterkte voor het bewerken van het materiaal. Een hoger gelegeerde RVS kwaliteit mag dan wel duurder zijn, het is ook duurzamer. Door de juiste kwaliteit te kiezen ben je er van verzekerd dat het materiaal lang mee gaat.

  Kies de juiste oppervlakte finish en hou het oppervlakte schoon
  Zoals eerder gezegd krijg je de maximale weerstand tegen corrosie op een glad gepolijst en schoon oppervlak. RVS is niet onderhoudsvrij, een vies oppervlak kan ervoor zorgen dat vuil en andere agressievere stoffen zich vasthechten waardoor corrosie ontstaat. Daarnaast zorgt een glad oppervlak ervoor dat deze agressieve stoffen zich moeilijk kunnen hechten.

  De juiste RVS legering of kwaliteit bepaalt het succes van een toepassing. Laat je dus altijd goed informeren. Onze verkoopadviseurs bieden graag advies op maat aan. Neem voor meer informatie contact met ons op.