Ga naar de inhoud

Herstel van RVS prijzen in zicht?

  Na de maandenlange daling  van de RVS prijzen lijkt het einde in zicht te zijn. Alhoewel de Finse producent Outokompu vorig maand nog zei op korte termijn geen herstel van de markten voor RVS te verwachten, lijkt het tij toch gekeerd te zijn.

  Markten zijn herstellend

  Volgens André van der Veen, Commercieel directeur bij HEGO Stainless Steel & Aluminium, lijkt het erop dat de markten herstellend zijn door een toenemende vraag in ijzererst en een stijging van de nikkelprijs. De prijs van ijzererts vertoonde 7 maart j.l. een stijging van 19%, de grootste stijging in de geschiedenis van het industriële metaal. Het directe gevolg van deze stijging is dat hiermee ook de prijs voor staalproducten zal gaan toenemen. Daarnaast is de koers van nikkel ook gestegen vanaf het laagste punt van begin februari (US$ 7600) naar US$ 8.800 waardoor ook een herstel in de RVS prijzen verwacht mag worden.

  “RVS prijzen zullen al op korte termijn gaan stijgen”

  Volgens Van der Veen zullen de RVS prijzen op korte termijn gaan stijgen. “Op korte termijn zullen de RVS prijzen al gaan stijgen. Op de langere termijn verwacht ik dat de prijzen stabiel zullen blijven of ook een lichte stijging zullen laten zien.  Momenteel zijn de voorraden in nikkel nog betrekkelijk hoog, echter bij de huidige koers is het niet rendabel voor de nikkelmijnen om nikkel te winnen. Dit heeft als gevolg dat er mijnen zullen moeten sluiten en het aanbod van nikkel zal afnemen. Dit in combinatie met een toenemende vraag, zullen de nikkel voorraden snel doen verminderen wat ook weer zal leiden tot een stijging van de koers van nikkel. Dit resulteert weer in een hogere legeringstoeslag voor RVS, licht Van der Veen toe. “Onlangs heb ik gesprekken gehad met Europese en Aziatische fabrikanten die mijn gedachten bevestigen.”

  Minder aanbod zorgt voor hogere metaalprijzen

  Alle pogingen van China om de overcapaciteit in de zware industrie te saneren, hebben eerder geen resultaat gehad. Maar onlangs kondigde de Chinese overheid aan om de overcapaciteit in de kolen- en staalindustrie terug te dringen. De ABN Amro constateerde dat de productiebeperkingen bij metaalproducenten voor het eerst in jaren zullen leiden tot maanden met opeenvolgende prijsstijgingen.