Ga naar de inhoud

Interview met RVS kunstenaar Michel Muytjens

  Roestvast staal kent zijn weg naar vele toepassingen en zo ook steeds vaker in de kunst. Tijdens onze open dag in september vorig jaar, was RVS kunstenaar Michel Muytjens uitgenodigd om zijn werken tentoon te stellen. Zijn werken trokken veel bekijks en naar aanleiding van zijn aanwezigheid tijdens onze open dag, werd de kunstenaar ook uitgenodigd om zijn werken tentoon te stellen tijdens de Stainless Steel World beurs. Wij spraken even kort met Michel over zijn achtergrond in de RVS kunst en zijn toekomstplannen.

  Sinds wanneer bent u RVS kunstenaar en hoe is dat zo gekomen?

  “Ik werk al ruim 45 jaar met metalen en dat vind ik fantastisch; ik werk graag met mijn handen. In 1973 kwam kunstenaar Sjef Wanders langs die mijn kunstzinnige ogen heeft geopend. Ik mocht op projectbasis meewerken aan het vervaardigen van zijn ontworpen kunstwerk. Dit was voor mij het begin van mijn passie.  Het kunstwerk is vandaag de dag nog steeds te bewonderen in het voormalige gebouw van Vijverdal in Maastricht. Door enkele jaren op projectbasis voor Sjef Wanders te hebben gewerkt, leerde ik de fijne kneepjes van het vak. Op een gegeven moment dacht ik: dit kan ik ook. En zo ben ik mijn eigen atelier begonnen in de garage. Ik vind het geweldig om mijn creativiteit uit te drukken in een mooi kunstwerk. Ik doe dit nog steeds met heel veel plezier. En met enige trots durf ik te zeggen dat ik er ook goed in ben. Ik onderscheid mezelf van andere RVS kunstenaars door mijn uiterste precieze afwerking”

  Waarom heeft het gebruik van RVS zo’n centrale rol in uw kunstwerken?

  “Dat komt door twee belangrijke factoren: simpelweg omdat ik het een fantastisch materiaal vind en omdat het materiaal corrosiebestendig is waardoor het ook uitstekend geschikt is voor buitenwerken. Door mijn achtergrond in RVS bewerking beheer ik daarnaast de techniek om het materiaal te vormen. En dan is het de kunst om er iets moois van te maken.”

  Hoe komt een RVS kunstwerk tot stand?

  “Ik denk eerst goed na over wat ik wil gaan maken. Ik maak altijd vormen die me interesseren. Als ik een ontwerp in mijn hoofd heb, teken ik dit uit. Daarna maak ik de losse onderdelen van het ontwerp uit RVS. Deze onderdelen buig ik vervolgens en als alle onderdelen klaar zijn, las ik ze aan elkaar. Het geheel moet dan een halve dag afkoelen. Daarna slijp ik de lasnaden zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Vervolgens begin ik met de afwerking van het kunstwerk: eerst het behandelen van het materiaal en daarna polijsten. Het polijsten is het meeste werk van alles. De afwerking moet natuurlijk perfect zijn. Het hele proces kost me bij een groter werk soms wel zo’n 180 uur.”

  Heeft u ambities voor de toekomst?  

  “Ik zit nooit stil en wil me continu blijven ontwikkelen. Over twee jaar hoop ik met pensioen te gaan zodat ik me nog meer kan richten op mijn kunstwerken. Mijn ambitie is om op opdracht een groot kunstwerk te maken voor een groot plein of voor op een rotonde. Mijn kleinkinderen kunnen dan later zeggen, “dat heeft mijn opa gemaakt!”.

  Meer te weten komen over Michel en zijn werken? Bezoek zijn website hier.