Ga naar de inhoud

De verschillende RVS Finishes

  Voor de afwerking van roestvast staal (RVS) kan gekozen worden voor verschillende oppervlakte finishes die gevolgen hebben voor het uiterlijk van de (eind)toepassing maar ook voor de corrosiebestendigheid.  In onderstaand artikel een overzicht van de RVS finishes die HEGO aanbiedt.

  Overzicht RVS finishes

  BA Finish (Bright Annealed Finish)
  De BA finish, ook wel 2BA, is een glanzende finish en heeft een spiegelend oppervlak. De finish ontstaat door in de fabriek het roestvast staal te walsen. Het spiegelende oppervlak wordt vaak voor decoratieve doeleinden gebruikt. De BA finish wordt o.a. toegepast voor: auto-onderdelen, gereedschap, koelkasten, keukenmachines, architectuur en keukengerei. Door het zeer gladde en sterk reflecterende oppervlak, is het oppervlak gevoelig voor krassen. Dit kan problemen opleveren aangezien de corrosiebestendigheid hierdoor wordt aangepast.

  2B Finish
  De 2B finish is een koud gewalste finish en heeft een vaag  spiegelend en glad oppervlak. Het oppervlak is harder en minder vervormbaar dan de 2D finish. Deze finish is iets doffer dan de BA finish en is de meest gebruikelijke afwerking en wordt o.a. toegepast voor: bakvormen, bestek, wasbakken en liften.

  2BB Finish
  De 2BB finish is een glimmende variant van de 2B finish maar lijkt meer op de BA finish door het glimmende oppervlak.

  1D Finish 
  De 1D finish, ook wel warm gewalst, wordt meestal gebruikt voor dikkere platen. De 1D finish is een ruwe finish met een saai (dull) uiterlijk. Dit is een standaard finish en heeft als doel om een goede corrosiebestendigheid te verzekeren. De 1D finish wordt o.a. toegepast voor: machines, tank bouw, laboratorium kasten en de bouw.

  2D Finish
  De 2D finish heeft een mat uiterlijk en zorgt ervoor dat het oppervlak gladder wordt. De 2D finish Wordt enkel toegepast op koudgewalste materialen en vindt zijn weg vaak in industriële toepassingen.

  2E Finish
  De 2E finish is een geborstelde finish met een glad oppervlak. De 2E finish kan de 2B finish vervangen in toepassingen waar een goede reinigbaarheid vereist is.

  Mirror 8 Finish
  De mirror 8 finish is een sterk spiegelende finish met een glad oppervlak. Deze finish is meer spiegelend dan de BA finish en is vooral in trek bij architecten. Naast de decoratieve functie, biedt de mirror 8 finish ook ongevoeligheid voor zonlicht, zoutwater of vochtigheid wat de corrosiebestendigheid ten goede komt.

  Geslepen RVS
  Door het slijpen van RVS kunnen diverse finishes worden gecreëerd. Een standaard geslepen RVS plaat wordt geslepen met korrel 320 waardoor een mooier uiterlijk wordt gecreëerd Voor de slijpkorrel geldt: een lage korrel creëert een grof oppervlak en een hoge korrel creëert een fijn oppervlak. Het slijpen van RVS is mogelijk in de volgende korrels: 60, 80, 120, 180, 240, 280, 320, 400 en 600. Er kan gekozen worden voor eenzijdig of tweezijdig slijpen.

  RVS Legering van invloed op finish-uiterlijk

  Alhoewel voor RVS gebruikt wordt gemaakt van universele finishes die vrijwel niet kunnen verschillen, kan er wel degelijk een verschil zijn in het uiterlijk van een specifieke finish. De RVS legering of kwaliteit heeft invloed op het uiterlijk van de RVS finish. De 2B finish heeft op RVS 304 een doffere look dan op RVS 430 waar de finish meer spiegelend is. Het is dan ook van belang om je altijd goed te laten informeren bij het kiezen van de juiste finish.

  Alle bovenstaande RVS finishes zijn bij ons verkrijgbaar. Naast de standaard finishes, slijpen, borstelen en polijsten wij zelf met behulp van ons eigen service center.

  Lees hier meer over het slijpen, borstelen en polijsten van roestvast staal