Ga naar de inhoud

RVS Kwaliteiten: AISI 304

  AISI 304  is het werkpaard onder het roestvast staal (RVS): de kwaliteit wordt het meest toegepast van alle RVS kwaliteiten en vindt zijn weg vaak in alledaags gebruik, bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. De legering bevat gunstige eigenschappen door een goede corrosiebestendigheid en een uitstekende vervormbaarheid alsmede zeer goede lasbaarheid.

  Chemische samenstelling

  De 304 kwaliteit staat bekend als de 18/8 kwaliteit. Dit geeft aan dat de kwaliteit uit 18% chroom bestaat en 8% nikkel. Normaliter bevat de kwaliteit een koolstofgehalte van 0,08% maar vandaag de dag wordt de kwaliteit ook met een veel lager koolstofgehalte geproduceerd, ongeveer 0,04%. Dit komt omdat het AOD-smeltproces ontkoling makkelijker maakt.

  Eigenschappen AISI 304

  Corrosiebestendigheid
  De 304 kwaliteit beschikt over een uitstekende corrosiebestendigheid maar is echter gevoelig tegen chloriden en zuren. In het algemeen geldt dat de kwaliteit voornamelijk voor binnenshuis toepassingen wordt gebruikt. In sommige gevallen kan de kwaliteit ook voor buitenhuis toepassingen worden gebruikt, echter dient rekening gehouden te worden met agressieve milieus. Indien een hogere corrosiebestendigheid noodzakelijk is, biedt AISI 316 een goede uitkomst. Deze kwaliteit is beter bestand tegen chloriden, zuren en zeewater.

  Temperatuur
  De maximum temperatuur waaraan kwaliteiten 304 en 304L kunnen worden blootgesteld is +/- 870 – 899 graden.

  Warmtebehandelingen
  De 304 kwaliteit is niet hardbaar door warmtebehandeling. Wel kan de kwaliteit gegloeid worden om de vervormbaarheid te verhogen en de hardheid reduceren waardoor het materiaal beter bewerkt kan worden. Om de kwaliteit te gloeien moet de temperatuur verhoogd worden tot 1038 – 1121 graden en daarna snel worden afgekoeld.

  Vormbaarheid
  De 304 en 304L kwaliteiten hebben een goede trekbaarheid. De combinatie van lage vloeisterkte en hoge rekbaarheid zorgt ervoor dat de kwaliteiten goed te vervormen zijn in complexe vormen.

  Lasbaarheid
  Austenitische roestvast staal soorten, waaronder AISI 304, staan bekend om een betere lasbaarheid ten opzichte van de andere roestvast staal soorten. Algemeen kan worden gesteld dat de lasbaarheid van de 304 kwaliteit goed is en dat alle lasprocessen toepasbaar zijn. Omdat de structuur van de kwaliteit niet hardbaar is door afkoeling, houdt het materiaal na het lassen een goede taaiheid en is een warmtebehandeling na het lassen niet nodig.

  Toepassingsgebieden

  De 304 kwaliteit is veelzijdig inzetbaar door de gunstige eigenschappen. Typische toepassingen zijn o.a. keukenapparatuur en productiemachines in de farmaceutische, chemische en voedingsmiddelenindustrie.

  De informatie in dit artikel is met grote zorg samengesteld en is naar ons weten correct. Echter kunnen wij de nauwkeurigheid van de informatie niet volledig garanderen waardoor geen rechten ontleend kunnen worden aan dit informatieve artikel.