Ga naar de inhoud

RVS Kwaliteiten: AISI 316

  AISI 316 is de tweede meest gebruikte roestvast staal kwaliteit. Door de superieure corrosiebestendigheid wordt de kwaliteit veelzijdig toegepast in de maritieme sector en staat het materiaal bekend als dé marine kwaliteit. De 316 kwaliteit is beter bestand tegen chloriden en zuren dan AISI 304 en wordt hierdoor aangeraden in situaties waarbij sprake is van agressieve milieufactoren.

  Eigenschappen AISI 316

  Corrosiebestendigheid
  De 316 kwaliteit bezit een superieure corrosiebestendigheid waardoor de kwaliteit bekend staat als marine kwaliteit. Door de superieure corrosiebestendigheid is de kwaliteit namelijk geschikt voor toepassingen in zeewater.  De corrosiebestendigheid is beter dan die van AISI 304 en biedt een uitstekende weerstand tegen pit corrosie. Door de hoge mate van corrosiebestendigheid is de kwaliteit goed bestemd tegen de meeste chemische stoffen.

  Warmtebehandelingen
  De kwaliteit 316 (en 316L) is niet hardbaard door warmtebehandeling. Wel kan het materiaal gegloeid worden door na het opwarmen (1038 – 1149 graden) snel af te koelen.

  Vormbaarheid
  De kwaliteit beschikt over een goede vervormbaarheid in combinatie met een hoge treksterkte.

  Lasbaarheid
  Alhoewel kwaliteit 316 lasbaar is, wordt vooral 316L aangeraden in toepassingen waarbij gelast moet worden. De 316L kwaliteit heeft een lager koolstofgehalte waardoor deze kwaliteit beter lasbaar is. Bij deze kwaliteit wordt de corrosiebestendigheid na het lassen tevens beperkt.

  Toepassingsgebieden
  De 316 kwaliteit is beter bestand tegen chloriden en zuren dan het jongere broertje, de 304 kwaliteit. De uitstekende corrosiebestendigheid zorgt ervoor dat deze kwaliteit goed kan worden toegepast in de maritieme sector. Daarnaast wordt de kwaliteit ook veelzijdig toegepast in de voedingsmiddelenindustrie en chemische industrie.

  Chemische samenstelling

  De 316 kwaliteit,  bestaande uit 18% chroom en 10% nikkel, is een chroom-nikkel-molybdeen legering. De kwaliteit is hittebestendig en één van de beste corrosiebestendige roestvast stalen. AISI 316 is onder te verdelen in een aantal sub kwaliteiten, waarvan 316L en 316Ti de bekendste zijn.

  AISI 316L
  De 316L (low carbon) kwaliteit bezit een lagere hoeveelheid koolstof dan de ‘normale’ 316 kwaliteit. Hierdoor is 316L beter bestand tegen interkristallijne corrosie na het lassen of warmgloeien en wordt deze kwaliteit vooral aangeraden in situaties waarbij na het lassen niet gegloeid kan worden.

  AISI 316Ti
  De 316Ti kwaliteit bezit vrijwel dezelfde eigenschappen als 316 alleen heeft deze kwaliteit een extra toevoeging van titaan. De toevoeging van titaan heeft als doel om het risico op interkristallijne corrosie te verminderen.

  Op zoek naar RVS in de 316 legering? Bekijk ons assortiment in RVS 316 hier. 

  De informatie in dit artikel is met grote zorg samengesteld en is naar ons weten correct. Echter kunnen wij de nauwkeurigheid van de informatie niet volledig garanderen waardoor geen rechten ontleend kunnen worden aan dit artikel.