Ga naar de inhoud

RVS sector in beeld: Het gebruik van RVS in de voedingsindustrie

    De voedselverwerkende industrie is slechts één van de vele sectoren die gebruikt maakt van roestvast staal (RVS). Het gebruik van RVS in de voedselverwerkende industrie is wereldwijd geaccepteerd vanwege de vele gunstige eigenschappen van RVS.

    De rol van RVS in de voedingsindustrie

    Roestvast staal wordt veelvuldig toegepast in de voedingsindustrie, zowel in drukvaten als verwerkende machines.Wie voedingsmiddelenindustrie zegt, zegt roestvast staal. Beiden lijken onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn.

    De voedselverwerkende industrie heeft te maken met strenge hygiëne en gezondheidseisen waardoor niet elk materiaal zomaar gebruikt mag worden. RVS wordt als superieur materiaal wereldwijd geaccepteerd door de belangrijke rol die RVS in de industrie betekent.

    Hygiënisch en goed te reinigen
    RVS beschikt over een moeilijke hechtingsondergrond waardoor bacteriën en vervuiling zich moeilijk kunnen hechten. Daarnaast is het met oppervlaktebehandelingen, zoals polijsten, mogelijk om een nog gladder oppervlak te creëren. Hoe gladder het oppervlak, hoe makkelijker het is om schoon te maken. RVS verleent zich hierdoor bij uitstek als hygiënisch materiaal. Tel hier de strenge hygiënische regelgeving bij op en je begrijpt direct waarom RVS zo veel gebruikt wordt.

    Geen afscheiding van gevaarlijke stoffen

    Corrosiebestending
    Het produceren van voedingsmiddelen gaat gepaard met vele (vet)zuren die de verwerkende apparaten en machines kunnen aantasten. De corrosiebestendigheid zorgt ervoor dat het materiaal niet wordt aangetast en verwerkende apparaten en machines dus een langere levensduur hebben. Let wel op bij het kiezen van de meest geschikte RVS legering. Niet iedere legering is even corrosiebestendig, zo biedt RVS 304 weinig weerstand tegen bijtende sappen en zuren.

     Het gebruik van RVS zorgt ervoor dat de strenge hygiëne en gezondheidseisen worden nageleefd. Het is voor bacteriën namelijk erg moeilijk om zicht te hechten omdat RVS een moeilijke hechtingsondergrond biedt. Daarnaast is het materiaal goed te reinigen, scheidt het van zichzelf geen gevaarlijke stoffen af en is het materiaal vanwege de corrosiebestendige eigenschappen, bestand tegen agressieve levensmiddelen zoals vruchtensappen en vetzuren.

    Geschikte RVS legeringen in de voedingsindustrie
    Voordat de meeste geschikte RVS legering gekozen kan worden, moet achterhaald worden welke omstandigheden het materiaal moet kunnen verduren. Is het materiaal in langdurig contact met water of juist met bijtende zuren van vruchtensappen?

    RVS 316 wordt voornamelijk voorgeschreven voor alle RVS oppervlakken die met voedingsmiddelen in contact komen. Bepaalde onderdelen van een installatie, zoals het leidingwerk, vormen hierop een uitzondering. Hiervoor kan ook RVS 304 gebruikt worden.

    Hoe gladder het RVS, hoe minder mogelijkheden bacteriën hebben om zich aan het materiaal te hechten. Gepolijst RVS (hoog spiegelend en zeer glad) is hierdoor een schonere oplossing dan ruw RVS materiaal.