De nikkelprijs vertoonde deze maand een flinke stijging van wel 22% t.o.v. de voorgaande maand. De hoogste stijging in de laatste drie maanden. Naar verwachting blijft de prijsstijging van nikkel voorlopig nog wel even doorzetten, onder andere vanwege de afnemende beschikbaarheid door de maatregelen genomen door de Filipijnse overheid. Deze stijging heeft directe gevolgen voor de legeringstoeslagen en daardoor ook voor de prijzen van roestvast staal. Al vanaf maart is een stijgende lijn op te merken met slechts een kleine dip in juli welke in augustus weer goed gemaakt door een verhoging van de legeringstoeslag.
Filipijnse maatregelen zorgen voor prijsstijging nikkel
Vorige maand kondigde de Filipijnse overheid aan nikkelmijnen te gaan sluiten in verband met strengere milieu eisen. Onder andere deze maatregelen hebben de nikkelprijzen wereldwijd doen stijgen vanwege een dreigend tekort aan nikkel. De Filipijnen, goed voor 23% van de gehele nikkelproductie, zijn de grootste leverancier van nikkel en de grootste toeleverancier van nikkel aan China. Door de huidige ontwikkeling kan er een tekort ontstaan waardoor de prijzen nog verder kunnen stijgen. Eerder werd nog verwacht dat de maatregelen van de Filipijnse overheid niet direct zouden worden ingevoerd, het tegendeel blijkt echter waar te zijn. Diverse nikkelmijnen in de Filipijnen hebben het werk moeten neerleggen. Indien deze nikkelmijnen niet kunnen voldoen aan de strenge milieu eisen, zullen deze mijnen definitief gesloten worden.
Roestvast staal prijzen omhoog
Naast de onlangs aangekondigde prijsstijging van de basisprijs van roestvast staal door Europese producenten zal een prijsstijging in Nikkel, de belangrijkste grondstof voor roestvast staal, ervoor zorgen dat de prijzen van roestvast staal zullen stijgen. “Al vanaf maart is een stijgende lijn te zien in de roestvast staal prijzen. Ik verwacht dat de roestvast staal prijzen zich in de loop van het jaar verder gaan herstellen, mede door de ontwikkelingen op de markt maar zeker ook door een aantrekkende vraag.” aldus Adrie Noom van HEGO.
Let op: de inhoud van dit artikel is een zienswijze van HEGO. Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.