Ga naar de inhoud

Tweede keus RVS, doe er je voordeel mee!

  Tweede keus RVS materiaal biedt, ondanks het onterechte negatieve imago, vele voordelen. Wat velen echter niet weten is dat de chemische samenstelling van tweede keus RVS exact hetzelfde is met dat van eerste keus materiaal. Het grote verschil? Een kleine afwijking én een groot prijsvoordeel.

  “Tweede keus, dat is toch echt B kwaliteit?” Ik herinner me nog goed dat ik een klant ooit eens vertelde over tweede keus RVS materiaal. De klant in kwestie dacht ten onrechte dat tweede keus, ook wel B kwaliteit, gelijk was aan schrootmateriaal. Wat hij echter niet wist is dat er vaak geen onderscheid merkbaar is in het materiaal.

  Wat is tweede keus RVS?
  Dat tweede keus RVS materiaal nog altijd een negatief imago heeft, is niet heel gek. Waarom krijgt het anders de naam ‘tweede keus’ mee? Waar die naam vandaan komt? Dat doen de grote producenten van RVS. Tweede keus materiaal is als het Coca Cola blikje met een afwijkend lettertje  op de verpakking. Al staat er slechts één lettertje op het blikje verkeerd, wordt het niet in de supermarkten verkocht. Alhoewel de samenstelling van het zwarte drankje nog steeds hetzelfde is, wijkt het product van de norm af door dat ene verkeerde lettertje.

  Bij de productie van RVS vindt iets soortgelijks plaats. Tweede keus RVS materiaal wordt geproduceerd als eerste keus materiaal. De chemische samenstelling, ofwel de legering, is identiek aan dat van eerste keus materiaal maar door kleine beschadigen en/of afwijkende maten kan het materiaal niet verkocht worden als eerste keus materiaal. Zie het als het Coca Cola blikje met het afwijkende lettertje. Als je tweede keus materiaal inkoopt, koop je dus eigenlijk eerste keus materiaal met een kleine afwijking. Nu lijkt het nog steeds of tweede keus materiaal beschadigd is, maar ook dat valt mee. Een klein krasje in het hoekje van een plaat wordt namelijk ook als beschadiging gezien. Iets dat amper zichtbaar is op de plaat zelf.

  Het verschil met eerste keus RVS
  Het grote verschil zit hem in de certificering en de prijs. Eerste keus materiaal krijgt het 3.1 certificaat aangewezen. Dit houdt in dat het materiaal voldoet aan de gestelde eisen conform de Europese norm DIN EN 10204. Met dit certificaat garandeert de fabrikant dat het materiaal ‘spik en span’ is. Indien het voor het eindproduct van belang is dat je certificaten dient te laten zien, is er maar één keus, namelijk eerste keus. Voor veel eindproducten is het echter niet nodig om eerste keus materiaal te gebruiken waardoor je flink in de kosten kunt besparen. Het tweede grote verschil is dat eerste keus materiaal een aanzienlijk stuk duurder is dan tweede keus materiaal.

  De voordelen van tweede keus RVS
  Waarom het dan toch interessant is om voor tweede keus RVS materiaal te kiezen? Simpel. Het verschil tussen de twee is amper te onderscheiden maar het scheelt wel flink in de prijs. De chemische samenstelling is hetzelfde. Denk maar aan het Coca Cola blikje. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat een fabrikant aan overproductie (surplus) doet. Dit materiaal kunnen wij met grote kortingen inkopen. Deze korting wordt uiteraard weer doorberekend aan de klant, extra voordelig dus. In de praktijk blijkt vaak dat het materiaal uit de overproductie niet onder doet aan eerste keus materiaal. En laten we nou eerlijk zijn, het Coca Cola blikje met afwijkend lettertje smaakt niet anders dan een perfect blikje, toch?

   Assortiment tweede keus RVS materiaal
  Bij ons kunt u een ruim aanbod van tweede keus materiaal vinden. Dit materiaal is direct leverbaar uit onze voorraad. Ons assortiment in tweede keus bestaat uit RVS platen en RVS coils en slitcoils in allerlei diktes, afmetingen en finishes.

  Na dit artikel nog niet overtuigd van tweede keus RVS materiaal of wil je graag nog wat meer weten? Neem contact met ons op om de voordelen door te nemen. Mijn collega’s vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Daarnaast kan je op deze pagina meer informatie vinden over tweede keus RVS materiaal.

  Over Larissa

  Een van de weinige vrouwen binnen HEGO. Als afstudeerstagiair binnengekomen en direct na afronding van haar opleiding Communicatiemanagent in 2015 aan de slag gegaan bij HEGO. Larissa is verantwoordelijk voor alle activiteiten rondom marketing en communicatie. Vragen? Stuur haar gerust een mailtje: lhoefnagel@hego.nl